Voorspellingen wijzen erop dat de aanwezigheid van de mannenrok of kilt elk seizoen exponentieel zal groeien. In Fiji, Myanmar en Bhutan dragen mannen rokken. In Griekenland is het zelfs een integraal onderdeel van het militaire uniform. Nergens heeft een rok echter een grotere culturele betekenis dan in Schotland, waar het kledingstuk gedragen wordt als Schotse kilt.
De geschiedenis van de Schotse kilt
Volgens de blog Macgregor and Macduff werd er voor het eerst een melding gemaakt van kilts in 1538. In die tijd was een kilt een lang kledingstuk dat de féileadh mor of ‘de grote kilt’ werd genoemd. Het was een ongetailleerde lap stof van vijf meter die om het middel werd gewikkeld en waarvan het overtollige materiaal over de schouder werd gedrapeerd. Pas aan het begin van de 18e eeuw ontstond kilt op knielengte die we vandaag de dag kennen. In de loop der tijd identificeerden verschillende clans zich met specifieke tartan ruitjes en kleuren.
De moderne tijd
Jean Paul Gaultier wordt gezien als de eerste ontwerper die rokken voor mannen op de catwalk toonde. Ze werden voor het eerst gepresenteerd als onderdeel van zijn collectie Et Dieu Créa l’Homme (En God schiep de mens) in 1985. Een wijde pantalon met overslag creëerde de illusie van de rok, wat het concept van ‘mannelijkheid uitdaagde en stereotypes op het gebied van kleding met een kritische blik benaderde’, volgens zijn website.
In recente seizoenen
Ongetwijfeld als gevolg van de samensmelting van gendernormen, zijn er in de afgelopen seizoenen op veel catwalks rokken voor mannen getoond. Klik op de link hieronder om het hele artikel te lezen op FashionUnited.
https://fashionunited.nl/nieuws/mode/in-het-spoor-van-een-trend-mannen-in-rokken/2022062053855
Geschreven door Jayne Mountford, vertaling: Eugenia Melissen Ferrer, FashionUnited
Deel artikel