Ruiten op jassen, broekpakken, tassen, zelfs op schoenen kan je het ruitmotief dit najaar dragen. En zoals dit vrijwel met alle patronen het geval is, heeft ook iedere ruitsoort door de jaren heen zo haar eigen lifestyle-associatie ontwikkeld. Van Schotland tot Frankrijk en van Engeland weer terug naar onze eigen provincie ‘Noord-Broabant’, wij lichten drie veelgespotte ruitpatronen voor je uit.
Tartan: van Kerstmis tot Vivienne Westwood
Waar we fleurige bloemenprints met de lente verbinden, werkt ons associatief geheugennetwerk bij de tartan ongeveer zo: herfst, winter, grijze lucht, regen, nog meer regen, kerst, Schotland, Burberry en Engeland. Oh, en de punks inclusief hun vormgeefster Vivienne Westwood. De tartan vindt zijn oorsprong in de Schotse Hooglanden. In eerste instantie behoorden bepaalde ruiten tot specifieke streken, later kreeg iedere Highland clan zijn eigen ruitmotief. Traditioneel wordt de Schotse ruit geweven met scheerwol, een warm materiaal dat wellicht de associatie met de donkere, koude dagen verklaart. Ook bij onze merken zien we het tartanmotief weer volop terugkomen. Zo vlij je jezelf voor een knapperig haardvuur neer in de vuurrode flanellen pyjama van Twinset. Ga je de deur uit? Dan is er bijvoorbeeld de groenblauwe blousejurk van By-bar of top met lichte ballonmouw van Noisy May.
Ginghamruit, Brabantsbont en Brigitte Bardot
Het blokkenpatroon is hét kenmerk van de Brabantse vlag. Een veelgebruikt patroon voor servetten, theedoeken, tafelkleden en zodoende geassocieerd met het boerse leven op het Brabantse platteland. De herkomst van het motief is trouwens even geschakeerd als het patroon zelf. Dit ‘Brabantsbont’ heet in Engeland namelijk ‘Gingham’, dat zelf weer zijn oorsprong vindt in Maleisië. Naast dit alles beweren Duitsers dat het een Beiers patroon is en claimen Fransen dat het in de stad Vichy is ontstaan. In La France hulde Brigitte Bardot zich dusdanig vaak in de ‘Vichy-ruit’, dat zij al snel werd omgedoopt tot de populaire BB-ruit. Country style of sjiek, beide stijlvariaties zien we dit najaar terug. Zo vind je het patroon terug in het blauw met witte oversized shirt van PENN&INK N.Y., maar ook in de klassieke mantelpakjes met moderne twist van NA-KD of jurk met ruchesdetail van Desires.
Paris chic met pied-de-poule
Ondanks dat pied-de-poule Frans klinkt, stamt het patroon zoals wij het kennen af van haar grote, Schotse broer tartan. De associatie met Frankrijk is hoogstwaarschijnlijk ontstaan, doordat Christian Dior het vanaf de jaren ’40 veelvuldig liet terugkomen in zijn signature New Looks. Ook Coco Chanel wist wel raad met de pied-de-poule en diens grotere varianten pied-de-coq (hanenpoot) of pied-de-cygne (zwanenpoot) in haar iconische tweed pieces. Deze herfst zien we het je-ne-sais-quoi-patroon terugkomen in onder andere beige-camel, zoals het overshirt van Selected Femme. Of kies voor een trui, jas, rok, tas, hoed en zelfs scrunchie in klassiek zwart-wit bij NA-KD. Zoek je een multi-ruitpatroon waarin de pied-de-poule verwerkt is? Ga dan voor de Glen-Urquhart-ruit, zoals te zien in de double-breasted wollen mantel van Vero Moda.
Geschreven door Marjolein Lammerts van Bueren
Deel artikel