Van 1 tot en met 4 september vond de Amsterdam Fashion Week plaats in onze hoofdstad.
Dit was de eerste editie van de Nederlandse modeweek sinds het begin van de wereldwijde pandemie. Deze nieuwe wereld bracht een nieuwe modeweek; naast traditionele fashion shows hielden merken intieme presentaties, in de vorm van installaties en performances, die het publiek op een vernieuwende manier in hun universum onderdompelden. Daarmee werd duidelijk; de wereld is niet meer hetzelfde, en zo ook de mode.
Nieuwe wereld - nieuwe modeweek
Amsterdam Fashion Week 2021 kreeg de kans om te laten zien hoe de modewereld er tijdens- en post-pandemie uit kan zien. Geen overvolle zalen met traditionele fashion shows, maar experimentele performances en installaties die collecties op een nieuwe manier in beeld brachten en zorgden voor unieke ervaringen.
"Boven alles werd duidelijk dat een nieuwe modewereld haar intrede maakt; één die hoofdzakelijk geënt moet zijn op inclusie en representatie"
Zo opende Nederlands tassen- en schoenenlabel Wandler woensdagavond de modeweek op een vernieuwende en ongekende manier. Het internationaal gevierde merk zorgde ervoor dat de voltallige Amsterdamse én internationale fashion crowd zich verplaatste naar Amsterdam-Noord om een spectaculaire licht- en geluidsshow bij te wonen bij een voormalig tankstation, geproduceerd in samenwerking met de Nederlandse kunstenaar Nikki Hock. Without Light There Is No Colour was de boodschap van de presentatie, waar een hele collectie werd gepresenteerd in Wandler’s kenmerkende en inmiddels iconische appelgroene kleur van haar allereerste collectie.
Nederlands mode-icoon Ronald van der Kemp toonde zijn RVDK-collectie via een performance van Nationale Ballet-danser en Syrische vluchteling Ahmand Joudeh, die zich bewoog door de expositie. Ook het Amsterdamse Label Ninamounah combineerde expo met live in De Bijenkort, via een 'levende' pop. Het amsterdamse ontwerpcollectief REconstruct Collective, bracht het publiek in vervoering met een performance met rolschaatsende modellen en vogue - dansers, en Nederlands label Jenneskens symboliseerde met haar innovatie en grotendeels duurzame collectie VOL. 1: LOST PROPERTY de toekomst van de deeleconomie.
Van minimalisme tot glamour
Modehuizen als het Vlaams Natan en het Nederlandse Humanoid toonden hun nieuwe collectie in de vorm van shows op originele en ruime locaties zoals een rauwe industriële ruimte in hartje Amsterdam en het plantsoen van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Op die laatste plek werd het publiek verrast met de collectie ide Humanoid maakte ter ere van hun 40-jarige bestaan. Een ode aan vakmanschap in een collectie die de ware essentie liet zien van kleding; materiaal dat zit als een tweede huid.
De Nederlands-Armeense ontwerper Wannes Akop, hield een intieme show in Hotel d L'Europe waarin mode juist een hulpmiddel werd om het leven te vieren dat we zo hebben gemist. Zijn glamoreuze collectie genaamd Nour, is grotendeels gemaakt van deadstock kralen uit Armenië en reststoffen van Italiaanse ateliers - was een antidote voor de dagen van basic sweatshirts en joggingpakken, en een toonbeeld van inclusiviteit door de gemixte modellencast.
Nieuwe mode: verbindend en inclusief
Boven alles werd deze modeweek duidelijk dat een nieuwe modewereld haar intrede maakt, één die hoofdzakelijk gebaseerd moet zijn op inclusie en representatie. Duran Lantink toond zijn Democracy collectie in een intieme show in de Hermitage. De collectie die democatie in de modewereld aan de kaak stelt werd gemaakt in samenwerking met Bea Otte van Theater Lebelle en talenten van Museum van de Geest en Outside Art. Met zijn show verbond Lantink de insiders en outsiders van de modewereld.
Nederlands en Burkinees modetalent Bodil Quédraogo sloot de modeweek af met een intieme dans-performance in samenwerking met gebierd Amsterdam label Patta, getiteld To Blend, Together. De ontwerper toonden als geen ander de essentiële elementen van mode, die veel merken nog steeds links laten liggen; verbinding en inclusiviteit. Een weerspiegeling van de nieuwe modegeneratie waar we allemaal behoefte aan hebben, één die niet langer teert op exclusiviteit en escapisme, maar juist iedereen die onderdeel wil zijn van hun community uitnodigt en met open armen ontvangt.
Geschreven door Lara Oliveri.
Deel artikel