Na maanden verplicht binnenzitten, zijn we haar nog meer gaan waarderen: Moeder Natuur. En terecht. Als er namelijk één inspiratiebron de allergrootste is, dan is zij het wel. Van dieren- tot bloemenprints en van tropische bladeren tot diep in de zee, laat ons je meenemen op een fashionable trip door de natuur.
Meer wildernis in je garderobe
“There is no better designer than nature”, zei wijlen Alexander McQueen. En hij was bij lange na niet de enige modeontwerper die een lijntje met de natuur had. Zo vergeten we nooit meer de nietsverhullende jungle dress van Versace en staat de by nature inspired haute couture van onze eigen Iris van Herpen ook nog levendig op ons netvlies. Op een heel ander niveau zijn daar de nu al iconische shows van Jacquemus in de Franse lavendel- en tarwevelden bijgekomen. En deze steeds terugkerende verwijzing naar de natuur is allesbehalve nieuw.
Symbolen uit de natuur in mode
Van oudsher ontlenen we vele symbolen aan de natuur. In de Westerse wereld staat de boom bijvoorbeeld voor de vruchtbaarheid van de aarde, is de Romeinse godin Flora de personificatie van de lente én de bloemen en vinden we in koren de betekenis van overvloed. Afhankelijk van sociaal-culturele achtergronden vinden we veel van deze symboliek terug als visuele communicatie in folkloristische motieven. Een voorbeeld hiervan is de huidige paisley-trend, zoals te zien bij Prada en Etro. De bekende druppelvorm, van Perzië via India naar de Schotse stad Paisley gebracht, is een teken van leven en vruchtbaarheid.
"Elementen uit de natuur zijn letterlijk sinds mensenheugenis in de mode en zullen dit altijd blijven."
Herleving van oude gebruiken
Bladeren, planten en dieren, in de modewereld dient de natuur al eeuwen als materiaal én inspiratiebron. Zo werd natuurlijke textielverf gemaakt van onder andere wede, cochenille en meekrap, werden albatrossen verwerkt tot mof en de ananasvezel tot draad. Toen in de zestiende eeuw ornamentale tuinen populair werden, baseerden textielontwerpers hun nieuwe ideeën op botanische illustraties uit zogenoemde bloemenboeken. Tegenwoordig zien we een herleving van deze toepassingen. Zo ontwikkelde Sander Lak samen met de Cornell Natural Dye studio natuurlijke verftechnieken voor Sies Marjans allerlaatste herfst/winter 2020-collectie. Daarnaast trok Alexander McQueens Sarah Burton zich ter inspiratie voor haar resort 2020-collectie terug in de Londense Royal Botanic Gardens van Kew.
Liefde voor natuur in ons DNA
Volgens forecasters kleurt 2021 helemaal groen. Een kleur die terugleidt naar de bosrijke plekken waar onze verre voorouders back in the old days naar voedsel zochten. Volgens de biofilie-hypothese is onze liefde voor de natuur en andere levende systemen ook in het moderne leven nog altijd diep in het menselijk DNA geprint. Daarbovenop toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek de verbindende, ontspannende en herstellende werking van de natuur aan. Iets waar wij al jaren naar (terug)verlangen.
Een trend of niet, elementen uit de natuur zijn letterlijk sinds mensenheugenis in de mode en zullen dit altijd blijven. En vooral nu, in deze onrustige tijden, hebben we haar nog net wat harder nodig.
Geschreven door Marjolein Lammerts van Bueren
Deel artikel