Maak nu een gratis retailer account aan of bekijk de andere mogelijkheden.
Maak nu een gratis retailer account aan of bekijk de andere mogelijkheden.
Willem Baars is al zestien jaar verantwoordelijk voor het internationaal succesvolle magazine JFK. De hoofdredacteur van het mannenblad schrijft maandelijks een opiniestuk voor Modefabriek.nl over alles wat hem bezighoudt.
Het jaar 2020 zal niet de geschiedenis ingaan als het jaar waarin het mannenpak een grote opleving maakte. Door het vele thuiswerken en het feit dat we meer dan ooit thuis zaten, is het trainingspak waarschijnlijk het meest gedragen pak van dit jaar. Dit geldt ook voor ondergetekende. Maar toch: het is soms heerlijk om een mooi pak te dragen. Je voelt je er onmiddellijk een ander mens door. Door een goed zittende smoking nog meer: je voelt je zelfverzekerder en je ziet er veelal stijlvoller en beter door uit (mits in de juiste pasvorm). Helaas kan ik me niet herinneren dit jaar een pak te hebben gedragen. Jammer. Maar aan de andere kant, dan voelt het volgend jaar extra bijzonder als we er wel weer een uit de kast kunnen trekken.
Het mannenpak dus. Hoewel het in een iets andere vorm dan zoals we het nu kennen al in 1800 zijn intrede deed, dateert het karakteristieke mannenpak – jasje, broek en waistcoat in dezelfde stof en kleur – van rond 1900. Vaak in donkere kleuren en hele zware stoffen, met jasjes die hooggesloten waren. Een hoed of newsboy cap maakte vast onderdeel uit van deze te gekke stijl. Denk Peaky Blinders.
Vanaf dat moment stond het mannenpak eigenlijk symbool voor de ultieme mannenlook. En dat is daarna nooit meer anders geweest – ook al maakte het pak veel gedaantes door (wijde broeken, strakke broeken, wijde revers, smalle revers, drieknoops jasjes, tweeknoops jasjes, double breasted, single breasted etc.). Maar feit is dat als ons verre nageslacht over 1000 jaar naar oude foto’s van ons – rare lui in het jaar 2000 – kijkt, zij vast zullen denken dat het pak de ultieme mannenoutfit was in onze tijd. Mooie gedachte wel, en sowieso beter dan dat vooral de herinnering aan een onverzorgde casual outfit overeind blijft.
Hoewel het pak tot ver in de jaren ’80 steevast gepaard ging met een overhemd kunnen we het nu wat losser dragen – en dat is wel zo prettig. Niemand kijkt er meer van op als je op een feestje verschijnt met een T-shirt onder je jasje of sneakers onder je pantalon. Het pak blijft overeind en ziet er eigenlijk in al die vormen stijlvol uit. Het pak zal er dus – voorlopig - altijd blijven, en heeft ook het rare jaar 2020 weer overleefd.
Bij een recente fotoshoot met een BN’er was het zelfs het meest voorkomende item: een prachtig, iets hipper pak in een lichtgrijs-blauwe kleur van Off/White met een wijd uitlopende pantalon. Collectie spring/summer 2021. Ondanks dat streetwear steeds populairder wordt, voorspel ik een opleving van het pak zodra we – hopelijk snel in 2021 – weer naar feestjes en partijen kunnen.
Mede door de serie Mad Men nam de populariteit van het pak het afgelopen decennium weer flink toe en momenteel is er eigenlijk geen modemerk dat niet een pak in zijn collectie heeft. Of het nu een iets minder formeel pak is van lichte katoenen stoffen of wat meer formeel van wol.
Zo heeft Selected Homme dit seizoen een paar prachtige pakken in de collectie: formeel maar toch hip. Ook zustermerken Only & Sons en Jack & Jones hebben perfecte blazers en broeken die een mooie match vormen. Dat geldt overigens ook voor No Excess en Serge Blanco. Want ook dat is het mooie van deze tijd: een jasje, gecombineerd met een mooie pantalon of chino in een andere stof of andere kleur kunnen ook al een stijlvolle mannenlook opleveren. Het is de blazer die het ‘m in deze en eigenlijk in elke combinatie doet. Draag je het pak formeler, dan is een goed shirt een vereiste: Lavendi, Lerros en HV Society hebben ze in ruime mate. En een pak kan er nog zo te gek uitzien, zonder de juiste schoenen is alle moeite voor niets: met schoenen van Rehab Footwear sla je de plank nooit mis.
En over de plank misslaan: ik ken een gerenommeerde advocaat en een uitgever van bekende tijdschriften die allebei een smoking dragen die nog van hun vader lijken te zijn geweest. Te lange broekspijpen, te wijd, bandplooibroek en veel te wijd bij de bovenbenen en knieholten. Als je Brad Pitt heet of naar een ludiek nostalgisch feest gaat, kom je daar misschien nog wel mee weg, maar in alle andere gevallen zou ik zeggen: investeer eens in een nieuwe. In 2021 ga je hem zeker weer nodig hebben.
Deel artikel