Dat bruin het nieuwe zwart is, vertelde Lidewij Edelkoort ons vorig jaar zomer al. Waar Amy Winehouse jaren geleden back to black ging, gaan we vanaf dit seizoen dus met z’n allen back to brown. De herfstcollecties van 2020 onderstrepen dit gegeven stuk voor stuk. Van mummie en russet tot puce en kaki, we laten je kennismaken met The Brown Age.
De vele betekenissen van bruin
Bruin is een ruwe, primitieve kleur en kent tal van nuances. Het is de basiskleur van onze aarde, die in het Westen staat voor heilzaamheid en vruchtbaarheid. In India is bruin een rouwkleur en in Japan verwijst het naar kracht en duurzaamheid. In vele culturen – van de Babylonische tot de Islamitische – werd de mens geschapen uit de aarde. En keerde er na de dood vaak in terug. Het is de kleur van onder andere wilde dieren, akkers, dorre gewassen, takken, fossielen en uitwerpselen . Bruin staat daarom gelijk aan back to basic en met beide benen op de grond staan. Bruin is warm, ontspannen en verwijst zelfs naar de huiselijke gezelligheid van een – jazeker – bruin café. De kleur past dus eigenlijk perfect bij deze tijd van naar binnen gekeerd leven.
Monniken, mummies en militairen
Lange tijd had de christelijke kerk een flinke vinger in de kleurenpap. Felle kleuren werden geassocieerd met de duivel en waren bovendien kostbaar. Om volledig toegewijd aan God te leven, koos de gemiddelde laatmiddeleeuwse kloosterorde daarom vaak voor sobere, bruine habijten. Bruine verfstoffen behoren tot de oudste ter wereld en werden vaak eenvoudig verkregen uit modder en mineralen. En tot 1960 zelfs uit gemalen mummies. Bruin was de kleur van het grauw, ofwel het gewone volk. In 1363 werden Engelsen met nederige beroepen, zoals landarbeiders, zelfs wettelijk verplicht om russet – een roestbruine textielsoort – te dragen. Marie Antoinettes favoriete kleur was het paarsbruine puce, Engels voor ‘vlooienkleur’. En later in de negentiende eeuw werd de geelbruine variant kaki – khaki betekent stoffig in het Urdu – dé camouflagekleur voor militairen. Pas rond 1920 wist Coco Chanel van bruin een populaire tint te maken die zijn hoogtepunt bereikte tijdens de Super Seventies.
Modieus bruin
De tijd dat de mix van rood, geel en blauw in de mode een degelijke, saaie kleur was, is duidelijk voorbij. Sterker nog, volgens Edelkoort draaien de komende dertig jaar om bruin. De kleur is uitermate geschikt voor monochrome en ton-sur-ton-looks, zoals Desires, Knit-ted en Selected Homme laten zien. Bruin is geen onderdeel van de traditionele kleurencirkel, maar wordt wel vaak gezien als een donkere oranjesoort. De complementaire kleur van oranje – en dus bruin – is blauw, wat betekent dat deze kleuren elkaar versterken. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk terug in de walnoot- met kobaltkleurige combinatie van Twinset. Maar misschien wel het meest bijzondere aan bruin is, dat het in harmonie is met elke andere kleur. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke en warme kleuren als roze, rood en groen, zoals te zien bij Selected Femme, InWear en Summum. En last but not least het bruin, beige en zwart van de moeder aller printen: de panterprint, zoals gespot bij onder andere Vero Moda.
Geschreven door Marjolein Lammerts van Bueren
Deel artikel