Hoewel de influencer markt al jaren op zijn top lijkt te zijn, schieten nieuwe samenwerkingen tussen ‘content creators’, BN’ers en modemerken toch nog als paddenstoelen uit de grond. Wat is de ware impact van een brand ambassador voor je merk? Modefabriek zocht het uit.
Merkambassadeurs
Een wereld zonder influencers op sociale media is niet meer denkbaar – de influencerbranche wordt verwacht vijf tot tien miljard dollar om te zetten in 2022. Modemerken zetten stijlvolle individuen dan ook steeds vaker in als merkambassadeur om te profiteren van hun grote bereik. Merkambassadeurschap is niks nieuws; voordat influencers een rol in onze media hadden zoals vandaag de dag, was celebrity endorsement al dagelijkse kost. Deze methode wordt nog steeds ingezet en overlapt inmiddels met de bovengenoemde vorm van ambassadeurschap. Een voorbeeld uit 2018 – dat toen hoge ogen gooide – was de overstap van tennislegende Roger Federer van Nike naar UNIQLO. Sindsdien zijn ambassadors niet meer zo merktrouw als voorheen en zijn de grote wisselingen niet bij te houden.
Toegevoegde waarde
Uit recent onderzoek blijkt dat voor een aantal markten geldt dat merkambassadeurs een directe toegevoegde waarde leveren aan het merkimago en een indirecte waarde aan koopintentie. Uit ander onderzoek blijkt dat het inzetten van brand ambassadors op sociale media naast een verbeterd imago ook leidt tot brand awareness en ervoor zorgt dat potentiële kopers eerder aan het merk denken wanneer ze van plan zijn iets in de betreffende categorie aan te schaffen.
Storytelling
Deze bevindingen komen overeen met de kracht van mond-tot-mondreclame, waar de influencer endorsements onder vallen. In lijn hiermee geeft Business of Fashion aan dat het simpelweg aanprijzen van producten tegenwoordig niet meer voldoende is. Merken – en klanten – zijn op zoek naar storytelling. Een recent voorbeeld hiervan zijn de verschillende ambassadors die Filippa K inzette rondom Black Friday. Onder andere de Nederlandse en duurzame mode-influencer Stephanie Broek benadrukte de waarde van tijdloze items om in te investeren en te kopen zonder korting. Hetzelfde geldt voor Björn Borg en Hestra Gloves die gebruikmaken van een diverse groep atleten als ambassadeurs. Kasjmier label NOT SHY gaat zelfs nog verder; in plaats van modellen gebruiken ze de invloedrijke Deense Pernille Teisbaek als boegbeeld in een groot aantal campagnebeelden. Als volgers van deze ambassadeurs de tijd nemen om hun boodschap over het merk te lezen, blijft die beter hangen en stijgt de brand awareness.
Extra impact
In sommige gevallen wordt dit ambassadeurschap nog verder doorgetrokken, zoals bij Nikkie Plessens NIKKIE en NIK & NIK – twee merken die ongekend populair zijn in ons land. Ook modelabel NA-KD heeft een scala aan ambassadeurs; friends from the brand – oftewel influencers – kiezen hun favoriete items uit en promoten deze. Noor de Groot, Lizzy van der Ligt en Fenna Brinkmann zijn er slechts een paar. Doordat deze ambassadeurs niet alleen items van de betreffende merken dragen, maar volledig achter de merkwaarden staan, heeft hun boodschap extra impact.
Net als bij ambassadeurschap draaide traditionele mond-tot-mond reclame ook niet om het pushen van slechts één bepaald product. Het gaat om een verhaal dat met enthousiasme en overtuiging wordt verteld. In principe zijn we allemaal influencers binnen onze eigen kring. Alleen is die kring bij sommigen groter dan bij anderen, wat het inzetten van influencers zo aantrekkelijk maakt.
Geschreven door Emma Vloeimans.
Deel artikel